“Tardor d’artesania i museus”

La Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya proposa el cicle d’activitats “Tardor d’artesania i museus”, inclou 9 activitats diferents repartides arreu de Catalunya

dimecres, 04/10/2023

Dels 13 museus que formen part de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya (XMEC), són 8 els que participen en el cicle “Tardor d’artesania i museus”, i presenten un programa conjunt que inclou 9 activitats diferents, entre les que s’hi poden trobar tallers, visites, trobades, exposicions, monogràfics... i destinades a tots els públics. Totes elles tindran un denominador comú: el vincle amb l’artesania i amb el col·lectiu artesà del territori on es troben. El cicle començarà aquest setembre i s’allargarà fins al novembre. La descripció de les activitats i els seus detalls, com horaris, preus, i inscripcions, es pot consultar al programa i al cartell del cicle.

Els museus que hi participen són l’Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu), el Museu Comarcal de la Conca de Barberà (Montblanc), el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (Sant Adrià del Besòs), el Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), el Museu de la Vida Rural (L'Espluga de Francolí), el Museu Etnogràfic de Ripoll (Ripoll), el Museu Etnològic i de Cultures del Món (Barcelona) i el VINSEUM: Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (Vilafranca del Penedès). 

La XMEC agrupa un conjunt de museus que conserven col·leccions de gran rellevància per explicar i entendre el patrimoni etnogràfic català. Es tracta de museus amb un alt grau d'implicació en el territori on es troben. A través de l’impuls d'actuacions conjuntes, la XMEC pretén apropar-se al col·lectiu artesà a nivell territorial i a nivell català, i així reforçar el vincle entre l’artesania local i els museus i crear sinergies entre ambdós. 

Impuls de l’artesania com a línia de treball entre els museus de la XMEC

Des de la XMEC l’any 2022 es va impulsar el Mapeig de l’activitat artesana a l’entorn dels museus que es formen part, que va permetre determinar el vincle entre els diferents museus de la xarxa amb el col·lectiu artesà del seu entorn, així com l’experiència de treball amb aquest sector. 

D’aquest estudi, se’n va derivar un full de ruta amb 7 línies estratègiques per tal d’avançar en un treball compartit entre artesania i museus etnològics. El cicle d’activitats que es presenta aquesta tardor forma part de la línia estratègica “difusió i sensibilització” d’aquest full de ruta.

El mapeig es va realitzar per l’empresa cooperativa Raiels SCCL, la mateixa que coordina el cicle d’activitats Tardor d’Artesania i Museus, junt amb la secretaria tècnica de la XMEC. El Centre d'Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda també col·labora en el desenvolupament de treball entre artesania i els museus de la XMEC: