QUÈ ÉS MCCB
El Museu Comarcal de la Conca de Barberà (MCCB) és el resultat d'un consorci entre el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l'Ajuntament de Montblanc, l'Ajuntament de Solivella, l'Associació Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca i el Museu del Pessebre de Catalunya.
Es tracta d'un museu registrat a la Generalitat de Catalunya amb el número 17.
El seu origen es troba a l'Associació Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca, fundada l'any 1958. Va ser una de les institucions pioneres, després de la Guerra Civil, en el revifament de la cultura catalana.
L'associació va reunir un conjunt de béns culturals mobles i immobles i va iniciar una tasca de conservació, documentació i estudi.
El 1959, amb la generosa cessió de l'antic Casal dels Josa per Lluís Alfonso i Andreu a l'entitat, aquesta va poder exhibir el seu fons i es va facilitar la difusió del coneixement per la recerca, l'ensenyament, i el gaudi intel·lectual i estètic. Així, es va constituir com un espai per a la participació cultural, lúdica i científica dels ciutadans. El 1982, l'edifici va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
L'associació, el 1962, va donar suport a la creació d'un grup sardanista que es va consolidar com a secció del Museu amb el nom de Grup Sardanista del Museu-Arxiu.
L'any 1978, l'associació va crear el Centre d'Estudis de la Conca de Barberà, una secció encarregada de la divulgació a través de les seves publicacions.
Un any després, el 1979, es va inaugurar el Museu d'Art Frederic Marès (MAFM). El fons d'escultura i pintura, donatiu de l'escultor al municipi de Montblanc, va ser instal·lat a l'antiga església de Sant Marçal, recent restaurada.
L'any 1982, es va signar el conveni entre la Generalitat de Catalunya (que més endavant va delegar les seves competències al Consell Comarcal de la Conca de Barberà), l'Ajuntament de Montblanc i l'Associació Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca, per crear el Consorci del Museu Comarcal de la Conca de Barberà.
El 1984, el Consorci va comprar la propietat dels Molins de la Vila (MMV), dos antics molins fariners medievals prop de la confluència dels rius Francolí i Anguera. Es van incorporar com a secció monogràfica el 1994.
El 1985, es va ampliar el Museu amb la compra i restauració de les cases de la façana posterior, que eren les antigues Escrivanies Reials de Montblanc, fundades pel rei Alfons I el Cast l'any 1194. En aquest mateix edifici, es van signar les Corts de 1333.
Referent al patrimoni natural, l'any 1989, es va crear el Centre d'Història Natural de la Conca de Barberà com a secció del Museu-Arxiu.
La UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat a tot el conjunt de pintures rupestres de les Muntanyes de Prades el 1998. Per estudiar i interpretar aquest conjunt, integrades en l'anomenat art rupestre de l'arc mediterrani, el 2005 es va inaugurar el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades (CIAR) a l'antiga presó de Montblanc. En aquest edifici, també es va reinstal·lar la col·lecció de l'escultor Marès.
El 2014, es va adherir al Consorci el Castell de Solivella, una fortalesa-palau gòtic-renaixentista volada el 1920. Resten murs i indicis del setial. L'any 1076 trobem la primera referència escrita en un text de donació. L'edifici va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 1949.
El 2015, es va incorporar al Consorci el Museu del Pessebre de Catalunya, situat a Montblanc. Encarregat de la promoció i pedagogia de l'artesania com a pràctica de la creativitat i la innovació aplicades als valors conceptuals, formals i tècnics, al disseny, al desenvolupament i als processos tècnics d'aquest art pessebrístic.